Proef een Zjatteke kaffe in the co.lab
Een traditie in zowat elk bedrijf in België en ver daar buiten, een koffietje pakken om de dag goed te starten. Onze co.llega’s in the co.lab zijn niet anders en drinken het zwarte goud in liters en in alle vormen en maten. Daarom bieden wij hen graag de beste lokale koffie aan of moeten we ‘Kaffe’ zeggen. Want de 2800 Kaffe is een lokale koffiemengeling van stadskoffiebranderij De Kaffe Fabrik. Ik sprak met Wouter, één van de mannen achter de Mechelse kaffe.
Welke bonen zijn jouw favoriete?
Mijn voorkeur gaat eerder uit naar de Centraal-Amerikaanse koffies uit Guatemala en Brazilië. De zoetere smaken dus. Maar ik kan zeker ook wel eens genieten van een fruitige Afrikaanse filterkoffie.
Hoe drink jij ‘je kaffe’ het liefst?
Straf en klein tijdens de week. Genre dubbele espresso. Zacht en slow op zondagen. Genre filterkoffie.
Heb je zelf een favoriet ‘zjatteke' waar je graag uit drinkt? Of een fijn plaatsje waar je graag je koffie gaat drinken?
Ik heb zeker een favoriete koffiekop thuis. Dat moet dik porselein zijn en gewoon wit van kleur. Soms gaat die tas zelfs een week niet in de afwasmachine. Op voorwaarde dat er dezelfde koffie op de molen zit natuurlijk.
Waarom is de kaffe fabrik opgericht? Van waar komt je passie voor koffie?
Omdat het tijd werd dat de Kaffefabrik er kwam. 😉 Mijn passie voor koffie is begonnen bij het drinken van koffie op kantoor in Brussel centrum. Geen sloten koffie uit een automaat, maar de betere shots bij Corica, een kleine Brusselse koffiebranderij. Daar ging ik tijdens koffiepauzes naartoe om te genieten van koffies uit alle hoeken van de wereld. Na het drinken van koffie, wilde ik ze dan ook deftig leren zetten. En zo ben ik dan ook mijn eerste cursus barista gaan volgen. Het koffie drinken lukte, het koffiezetten ook, dus was de volgden stap het branden van de koffie. En ziedaar: de Kaffefabrik.
Mijn favoriete plaatsjes?
LIEF, Sister Bean en Gra.
Als je op vakantie gaat. Neem je dan steeds de Mechelse kaffe mee?
Nee, zeker niet. Dan laat ik me graag verrassen door de lokale koffie. Het eerste wat ik doe, is proberen het beste barretje te vinden waar ik dan twee weken minstens 1x dagelijks passeer. Net zoals met een bakker, trouwens. De ideale combinatie op vakantie is dan ook een vroege ochtendloop, een espressoshot en vers brood.
Met welk taartje/gebakje/koekje of iets anders combineer je 'je kaffe’ het liefst?
Zwarte chocolade is nooit slecht. En eigenlijk is een speculaasje in de koffie soppen ook wel 'ns lekker. Nog aanraders zijn de kaneelbroodjes van Niki's Bakery, De Zotte Morgen of Broodbroeders. Niet per se in die volgorde, hoor. 😉
Waar droomt de kaffe fabrik van? Is er iets wat jullie echt nog zouden willen bereiken? Bijvoorbeeld: Hofleverancier worden 😃 of een land waar jullie graag jullie koffie zouden willen verkopen.
Eerst en vooral om nog te blijven groeien. In alles. Van afzetpunten tot onze kennis over koffie. En wie weet, komt er ooit nog een Kaffeplantage... Maar we zullen bij dat eerste beginnen.
Wat onderscheidt de kaffe van de Kaffefabrik zich van alle andere koffiebranderijen?
We proberen toch wel het verschil te maken met de betere en eerlijke bonen. Bovendien branden we dus in Mechelen wat zorgt voor versgebrande koffie. En we proberen ook zoveel mogelijk van onze koffie zo duurzaam mogelijk te verdelen met onze cargobike.
Heb je hier zelf nog iets aan toe te voegen?
Dat het tijd is voor een kaffe.
Koffie brengt mensen bij elkaar en laat net dat zijn wat we hier in the co.lab ook doen. Zoals jullie kunnen lezen is Wouter een zeer gepassioneerde ondernemer en dat maakt de match met ons alleen maar groter. Bij een fijne werkplek hoort dus de beste lokale koffie. Kom jij ook graag eens een dagje gratis proeven van the co.working vibes & onze heerlijke koffie?